24 Eylül 2010 Cuma

BAMBAŞKA BİR SPOR

Bu spor o bilardo sporlarından değil. Amaç; o bilardo sporlarından kastım olan pool, 3 top, 9 top, 14+1 oyunlarını küçümsemek, zevksizmiş gibi göstermek hiç değil. Çünkü oynamaya çalışıldığında yaşadığın zorluğu görüp ‘izlemesi daha güzel.’ kanısına varan çok ki biz deneyip hiç varlık gösteremediğimiz, umut vaat etmediğimiz bir şeye ‘o halde becerenleri izlerim.’ cümlesiyle yakalaşan bir ırk değiliz. Akıllarda ‘Blanka Vlasic hayranıyız diye yüksek atlama mı denedik?’ çemkirmesi koşturmasın çünkü o matematiğin yeri burası değil.

Oyunun bulunuşu tahmin edildiği üzere adalılardan doğmadır. Ada askerleri klasik bilardoyu biraz zorlaştırmak istemeleriyle başlar ve üzerine kata kata snooker oyunu ve kültürü oluşur.



15 tane kırmızı, 1 sarı, 1 yeşil, 1 kahverengi, 1 mavi, 1 pembe ve 1 siyah top masadaki yerlerine konur ve çizgiden oyun başlar. Ama oyuna ‘kırmızıların göbeğine sert bi vuruş yapayım. nasıl olsa biri girer.’ mantığı ile yaklaşmak hem ahmakçadır hem terbiyesizcedir hem kaybettirici düşüncedir. Oyun güvenli atışlarla başlar ve 1 kırmızı 1 renkli top kombinasyonunda gider (free ball faul hariç) ve toplar bittiğinde en çok puanı alan kazanır ama bu toplam sayıların yarısı+1 aldım maç bittiye denk gelmez. Çünkü snookerlar devreye girer. Snookerın oyundaki anlamı; rakibinizin görmeniz gereken topu size göstermemesidir. Mesela rakibiniz beyaz topu öyle bir yere gönderir ve siz görmeniz gereken kırmızıyı direkt olarak göremezsiniz. Bantları veya falsoyu kullanmanız gerekir.  Beceremezseniz faul olur ve rakibinize puan yazılır ve siz yarısı+1 matematiğinize üzülürsünüz. Bana kalırsa oyunun da en zevkli anları bunlardır. Hele snookera düşen oyuncu 3 banttan topunu görüp rakibini snookera düşürdüğü sahneyi izlerseniz ağzınızdan çıkan şaşkınlık ifadeli kelime hayatınızı en şuursuz şaşkınlığını sembolleyebilir.

Masanın boyutu 3.6*1.8m’dir ve bu bilinmesi gereken; uzun shotların, güvenli atışların  kıymetini daha iyi anlamınızı sağlayan bilgidir. Geri kalan kuralları izleyerek anlamak daha zevkli olduğu için yazmayacağım ama soru varsa yanıtım olacaktır.

Şu an öyle güzel bir nesil izliyoruz ki şanslıyız demek biraz ayıp olacak. Aslında 3 nesil kolajı izlediğimiz için içinde 1 nesil geçen cümlem ayıp olacak.

ÖNEMLİ NOT= EĞER İLK İZLEDİĞİNİZ MAÇ RONNİE O’SULLİVAN MAÇI İSE BAZI RONNİE İLE ALMAYIN. ÇÜNKÜ O ADAM İMKANSIZ ZAMAN ALIR LAFINI ÇÖKERTEN ADAM. LAKABI… TABİİ Kİ ROKET…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder