26 Ekim 2010 Salı

NEFES ALSAN TEKNİK FAUL

Anketi yapılsa 100de 100 ile bilemedin yüzde 99 ile doğru bulunmayan karar olarak sonuçlanabilecek bir kural değişikliğine gitti NBA. Oyuncu hakeme itiraz ederse teknik faul alır. Üstelik haklı veya haksız olmasının, itirazının şiddetinin önemi olmaksızın teknik faulü alır ki hazırlık maçında KG açılışı yaptı. 
Zaten itirazının şiddetini artıran oyuncu teknik faul alır kuralı varken ve NBA daha bunun standardını oturtamamışken bu düdük kirliliği de nerden çıktı? Amaç ‘al işte standart.’ demek mi? Yoksa oyuncuları biraz germeyi istemek mi? Bana kalırsa oyucuları germek çünkü oyuncuları kışkırtan Süperstar düdüğü, telafi düdüğü, takımın karakterine göre faul şiddeti gibi dengesizliklerin bittiğini veya bitirmek için yapılmış hamleyi daha görmedik.



Bu oyunda temas üst düzey ki temassız bir spor olmasına rağmen teniste bile birçok itiraz hatta hafızalara kazınmış Serena tehditlerini hatırlıyorken adrenalinin ve temasın tavan yaptığı dakikalarda oyuncuların yanlış olduğunu düşündükleri düdüklere veya düdüksüzlüğe nasıl olurda  kifayetsiz kalmalarını istersiniz? Bunun getirisi olan kedi kıvamındaki K-G’nin  (ihtimal dışı) bu kadar sevilmesini nasıl beklersiniz? 
Sanırım bu sorulara pembe cevaplar veren NBA yönetimi yıllar önce kavgalı, hırlı NHL reytinglerinin NBA reytinglerini geçtiği dönemin hemen ardından NBA’DEKİ vukuatlı maçların artışını da ‘‘denk gelme’’ olarak yorumlamamızı isteyecektir. Çünkü olayın NBA yönetiminin TV kuralını iyi oynamasıyla bir alakası yok. Onlar itiraza bile dayanamıyorlar. 

Kuralın tartışılacak bir yanı yok. Sanıyorum ki NBA yönetiminin de içine sinmişliği yoktur. Olsa olsa lockout ihtimali öncesi oyuncuları biraz daraltıp ‘hala patron biziz.’ mesajı vermek. Yoksa hakemleri kollamak için hakemleri bu kadar zor bir konuma sokmak hiç mantıklı değil. Çünkü pre-seasonda kural uygulanacak mesajı vermek için KG’yi oyundan atmakla finallerdeki KG’yi oyundan atmak arasında ‘dağ kadar fark var.’ demek bile farkın büyüklüğünü belirtememektir. 

Kural çok ciddi, çok mesajlı, çok sıkıntılı olabilir ama komik yanı Rasheed Wallace’nin emeklilik kararı aldığı yıl yürürlüğe sokulması.  Rasheed olsa teknik faul alma rekorunu kırma bahsi 1.0002 olurdu hemde alacağı kısıtlı süreye rağmen. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder